Ελιά

Ελία, Διατροφή, υγεία, οικονομία, τέχνες, πολιτισμός, αθλητισμός

Η ελιά είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διατροφή, υγεία, οικονομία, τέχνες, πολιτισμός και αθλητισμός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται και τιμούν το πολύτιμο δέντρο.

 

Το ελαιόλαδο και η ελιά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας εδώ και αιώνες, ενώ στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν το ελαιόλαδο ως φάρμακο για πολλές παθήσεις.

Ο Ιπποκράτης, στις διασωθείσες εργασίες του, αναφέρει πάνω από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιολάδου για δερματολογικές ασθένειες, μυϊκούς πόνους, θεραπεία του έλκους και της χολέρας, φλεγμονές των ούλων, αϋπνία, ναυτία, πυρετό και στομαχικούς πόνους.

 

Είναι αδιαμφισβήτητη η υψηλή διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου καθώς παρέχουν φυτικές ίνες, μέταλλα, ελαϊκό οξύ και βιταμίνη Ε που είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

Η παραγωγή ελαιολάδου είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας μας καθώς είμαστε παγκοσμίως η 3η χώρα σε παραγωγή και 1η χώρα στην κατανάλωσή του ετησίως.

Αρκετές περιοχές στην Ελλάδα φιλοξενούν τα παλιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου. Στην Κρήτη, η ελιά των Βουβών στα Χανιά με ηλικία άνω των 2000 ετών, κρατάει τα σκήπτρα και παράγει ακόμα καρπό!

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά προϊόντα που απευθύνονται στην αγορά του delicatessen, ακολουθώντας μια νέα προσέγγιση με στόχο την διαφοροποίηση τους, προσφέροντας την εξαιρετική τους ποιότητα σε συνδυασμό με την σύγχρονη παρουσίαση και τον σχεδιασμό ιδιαίτερων συσκευασιών υψηλής αισθητικής (και υψηλής τιμής φυσικά).

 

Βέβαια η συγκομιδή του καρπού, το κλάδεμα της ελιάς και ο καθαρισμός του γύρω χώρου, είναι από τις δυσκολότερες γεωργικές εργασίες.

Σύγχρονα εργαλεία και μηχανήματα χρησιμοποιούνται πλέον από τους παραγωγούς ώστε οι εργασίες αυτές να γίνονται ταχύτερα, ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος.

Ελαιοραβδιστικά, κλαδευτήρια, ελαιόπανα, κουβάδες, σακιά, δοχεία, δίχτυα θα πρέπει να είναι κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα και να είναι πιστοποιημένα, ώστε η συγκομιδή και η μεταφορά της ελιάς να γίνεται με ασφάλεια και να προστατεύονται οι ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς και του ελαιολάδου.

Μπορείτε να δείτε κατάλληλα εργαλεία

Σχετικά Άρθρα