Αμπέλι, Οίνος

Ιστορικά στοιχεία για την παραγωγή του κρασιού

1.Πολλές από τις ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στη σύγχρονη Ελλάδα είναι παρόμοια ή ίδια με τις ποικιλίες που υπήρχαν και στην αρχαιότητα.

2.Το πιο δημοφιλές σύγχρονο ελληνικό κρασί, η ρετσίνα, θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία πρακτική της επένδυσης των δοχείων κρασιού με ρητίνη.

Με την επάλειψη ρητίνης, πετύχαιναν τη στεγανοποίηση των δοχείων ώστε να μένει αναλλοίωτο το κρασί.

Αυτή η τεχνική βέβαια, έδινε μια πολύ ξεχωριστή γεύση στο κρασί. Έτσι δημιουργήθηκε η ρετσίνα

3. Η μίξη του κρασιού με νερό αναφέρεται ήδη από την εποχή του Ομήρου. Η αναλογία ήταν 1 μέρος κρασιού προς 2 έως 5 μέρη νερού, ενώ συνήθιζαν να βάζουν πρώτα νερό και μετά κρασί στα ποτήρια.

4. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν προτίμηση στο γλυκό κρασί. Πιθανότατα η δημοτικότητά του προήλθε από τη γλυκύτητα και το υψηλότερο ποσοστό αλκοόλ. Ακόμη και σήμερα υπάρχει η πρακτική της ανάμιξης του κρασιού με μέλι και μπαχαρικά.

5. Στην αρχαιότητα η Ελλάδα κατείχε σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές κρασιού.Τα ελληνικά κρασιά έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης ήδη από την εποχή του Ομήρου.

Διάφορες ελληνικές πόλεις παρήγαγαν διαφορετικές ποικιλίες κρασιών όπως της Χίου, της Λέσβου και της Θάσου.

Αυτά τα κρασιά είχαν μεγάλη φήμη και μεταφέρονταν σε μακρινούς τόπους ως αγαθό πολυτελείας.

6.Τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που σχετίζονται με την παραγωγή κρασιού, έχουν βρεθεί στην Κίνα (περίπου 7000 π.Χ.), τη Γεωργία (περίπου 6000 π.Χ.), το Ιράν (περίπου 5000 π.Χ.), την Ελλάδα (γ. 4500 π.Χ.) και Σικελία (περίπου 4000 π.Χ.).

7.Τα παλαιότερα υπάρχοντα στοιχεία για την παραγωγή κρασιού (πατητήρι) βρέθηκαν στην Αρμενία (περίπου 4100 π.Χ.) μέσα σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων (Areni-1 winery).

8. Η Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή σταφυλιών παγκοσμίως, με δεύτερη την Ασία και 3η την Αμερική

Η EUROPSEK ΕΠΕ κατέχει ηγετική θέση στην κατασκευή, εισαγωγή και αντιπροσώπευση υψηλής ποιότητας αγροτικού εξοπλισμού, εργαλείων και μηχανημάτων.

Βρείτε όλο τον εξοπλισμό για το αμπέλι και όλες τις καλλιέργειες.

Τηλ. 210.23.11.655

*Με στοιχεία από: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) και wikipedia

Σχετικά Άρθρα